אוורור הגג – כיצד התהליך מתקיים בפועל?
בחודשי הקיץ, בעיקר יולי ואוגוסט, הטמפרטורות בארץ שלנו יכולות להגיע בקלות למעל 40 מעלות. על כן, יש לדאוג לאוורור של חלל הגג. מדובר בעצם על החלל הנמצא בין התקרה של הבית לבין כיסוי הגג (זה יכול להיות כיסוי גג העשוי מרעפים, אסבסט, מתכת או בטון). כתוצאה מקרינת השמש החזקה והטמפרטורה הגבוהה בחוץ, מצטבר המון אוויר חם בחלל הזה. למעשה, אותו אוויר חם, מוקרן גם למבנה הפנימי של הבית. במידה ונדאג לאוורר את החלל הזה, נוכל להוריד את הטמפרטורה הנמצאת בו וגם להוריד את עלויות החשמל שלנו. כי מה שקורה הוא שבגלל שהחום מוקרן לתוך הבית, עלינו לקרר את הבית ובמצב כזה אנחנו מדליקים את המזגן בבית כמעט כל היום. ברגע שיהיה אוורור מתאים בחלל וייכנס אליו אוויר קר ולא חם, הרי שנוכל להפחית בצורה משמעותית את צריכת החשמל שלנו, שכן לא נצטרך להפעיל את המזגן בלי סוף.
קיימות שלוש שיטות לאוורור הגג. מה שחשוב לשים לב אליו ושמשותף לכל השיטות הללו הוא שיש להתקין רעפי אוורור בשליש התחתון של הגג ושמערכת האוורור עצמה, תותקן בשליש העליון של הגג.
מהן שלושת השיטות?
אוורור פאסיבי – יש להתקין פתח או צינור בגג עצמו. יש חשיבות רבה למיקום הפתח או הצינור ועל כן, יש לבצע התקנה מקצועית ולהתקין בשליש העליון של הגג. כך כל האוויר החם ייצא בקלות מהפתח או הצינור שהותקנו. היתרונות בשיטה זו הן התקנה פשוטה ועלות זולה יחסית. החסרונות הן שכמות האוויר שתצא תהיה יחסית קטנה.
אוורור אקטיבי – בשונה מאוורור פאסיבי, כאן מתבצעת התקנה של שבשבת עשויה ממתכת קלה (אלומיניום או פח מגולוון). כאשר יש רוח בחוץ, השבשבת גורמת ליניקה של האוויר החם ישירות מחלל הגג. היתרונות בשיטה זו הן ממש כמו היתרונות בשיטה הקודמת – מדובר על פתרון זול עם התקנה פשוטה יחסית. החסרונות הן שיש צורך לתחזק את השבשבת, שכן היא עשויה להישבר, להיתקע ולהתקלקל עם הזמן. על כן, יש להתקין מדי מספר שנים, שבשבת חדשה. מעבר לכך, תהליך האוורור תלוי בעוצמת הרוח – כלומר במידה ואין מספיק רוח, השבשבת לא תסתובב והאוויר החם לא ייצא מהחלל. כך שניתן לראות שבגלל עוצמת הרוח, כך גם תפעל השבשבת ויכול להיות שייצא פחות או יותר אוויר חם מהחלל.
אוורור עם מפוח חשמלי – מדובר על מערכת חשמלית שמורכבת ממאוורר שיונק את האוויר החם מחלל הגג. אותה המערכת, משתמשת בחשמל הבית ומורכבת מאלומיניום. את המערכת, ניתן להזמין במגוון של גדלים ועם הספקים שונים. ניתן להרכיב על המערכת מעין תרמוסטט ואז להגדיר לו את הטמפרטורה, בה הוא יתחיל להפעיל את המערכת. יש מספר יתרונות למערכת הזאת בהם, יכולת שאיבת אוויר גבוהה מאוד, במידה ולא צריך אותה (כמו למשל בחודשי החורף) ניתן לכבות אותה ללא בעיה ויתרון נוסף – היא איננה תלויה בעוצמת הרוח. מבחינת החסרונות, בגלל שמדובר על מערכת חשמלית, יש לה עלויות של חשמל, יש להביא מתקין מקצועי שיתקין אותה וההתקנה יקרה יחסית. חשוב גם לדאוג שיהיו נקודות חשמל בגג ויש לשים לב לבדוק מדי פעם את תקינות הנקודות הללו, היות שבגג יכולה להיות מדי פעם סביבה לחה או רטובה והדבר עשוי להוות בעיה בטיחותית.
שורה תחתונה
בדקו את תקינות הגג שלכם, אם צריך ובטרם התקנת מערכת אוורור לגג, הזמינו חברה מקצועית המספקת שירותי איטום גגות. כי במידה והגג לא אטום, הרי שיעילותה של כל מערכת כזאת, לא תהיה מושלמת ותגיע לתוצאות מיטביות. במידה ואתם מתגוררים בתל אביב והסביבה, תוכלו לבחור בחברה המספקת שירותי איטום גגות במרכז ולהזמין אותה לבדוק את הגג. לאחר מכן, תוכלו להמשיך את התהליך ולבחור את המערכת המתאימה לכם. שיהיה בהצלחה!