הריח האופייני של הרפתות ועומס החום הקיים דורש אוורור מאסיבי ייעודי למקומות אלו. למרות, שברוב המקרים, הרפת עצמה הינה מקום פתוח וחשוף לרוחות, הרפת והפרות עצמן אינן מצליחות ליהנות מהקלה בעומס החום, במיוחד בימי הקיץ הלוהטים. באלטרץ, אפשר למצוא מגוון פתרונות אוורור אשר יכולים להיות מיושמים ברפתות, בכל גודל, צורה וסככה.
פתרונות אוורור לחקלאות
ענפי החקלאות השונים, בייחוד אלה המערבים חיות משק ואחרות, סובלים מריחות לא נעימים אשר קשה מאד לעבוד איתם. מעבר לנוחות העובדים, הקלה בעומס החום הקיים ברפתות, עשוי אף להשפיע על הפרות עצמן ותנובת החלב אשר אפשר להפיק מהן, במיוחד בימי הקיץ. מעבר לכך, לקירור הפרות עצמן ישנה השפעה על תנאי הרביצה שלהן כמו גם שמירה על ניקיון הפרות ובריאות העטינים.
למרות שפעמים רבות, נראה כי הפעלת המאווררים הינה פעולה יקרה אשר צורכת עלות חשמל גבוהה, אין לוותר עליהם. את המאווררים ניתן להציב במרבצי האכילה וההמלטה, או בכל אזור אחר ברפת אשר דורש הקלה בעומס החום. המאווררים במקומות אלו צריכים להיות בעלי נצילות גבוהה (אשר מקלים וחוסכים על צריכת האנרגיה), וכוח פעולה גדול אשר יוכל לאוורר ולקרר מקום גדול, אשר פעמים רבות פתוח בחלקו. לרוב, למטרות חקלאיות ייבחרו מאווררים גדולים ותעשייתיים, בעלי קוטר גדול של 36-50", כנפיים מנירוסטה ועוד מספר מאפיינים ייעודיים.
איך בוחרים מאוורר לרפתות?
בכל מקרה, ולפני הרכישה, כדאי להתייעץ עם חברה המתמחה בתחום זה, וביצעה מספר פרויקטים דומים. אנשי הצוות יוכלו לייעץ ולעזור לאחר שראו את המקום והעריכו את גודלו. ישנם מאפיינים שונים המיוחדים לרפתות ויש להתחשב בהם. למשל, ההמלצה היא למקם מאוורר אחד לכל שש פרות. המטרה היא לאדות מים מגוף הפרה, מכיוון שאידוי זה מותנה ברוח הנושבת על גבן.
ככל שהמאוורר יוצב נמוך יותר (עד כשלושה מטר מגובה הרצפה), כך, הצינון יהיה מרבי ומיטבי. יש לבדוק ברפת הספציפית את כיווני הרוח ואת זמן הופעתה, בכדי שאפשר יהיה להפחית מעלות הפעלת המאווררים. מעבר לכך, יש לבדוק האם יש צורך במאווררים גם בחצרות ההמתנה, לייבוש העטין לפני החליבה.