מפוחים
אם עבדתם בחייכם במטבח של מסעדה, מחסן או מפעל תעשייתי כלשהו, בוודאי אתם יודעים כי אוויר צח אינו נקודת החוזק של מקומות העבודה הללו. כל אלה מקומות העמוסים ריחות בישול וטיגון, עשן ואוויר לא נקי הנובע מתהליכי הייצור השונים. על מנת להפוך מקומות אלה לסביבת עבודה נוחה שעובדיה ינשמו אוויר נקי, יש צורך בשימוש בעזרים. המכשיר שתפקידו הוא סינון האוויר נקרא מפוח. אם בעבר הקפידו פחות על התקנה של מפוחים במפעלים, היום ידוע עד כמה סביבת עבודה נקייה ובריאה היא קריטית לטווח הארוך ואין מפעל שלא מותקנים בו מפוחים שיסננו את האוויר הספוג גזים רעילים ויזרימו אוויר נקי.
מהם מפוחים?
המשותף לכל סוגי המפוחים הוא הזרמת אוויר. ישנם מפוחים פשוטים אשר רק מזרימים אוויר כמו מפוחים לשימוש ביתי או לניקוי הגינה וגם מפוחי אוויר עימם עובדים בעבודות כמו הלחמה, ריתוך ואף צורפות. מפוחים תעשייתיים לא רק מזרימים אוויר אלא מבצעים מספר פעולות: יניקת האוויר המזוהם, דחיפתו החוצה אל מחוץ למבנה או לתוך תעלת אוורור והזרמת אוויר נקי פנימה. המפוחים הפופולארים ביותר היום הם אלה בעלי מנגנון צנטריפוגלי דרכו נדחף האוויר החוצה. מצאו כי מנגנון צנטריפוגלי המסתובב במהירות דוחף את האוויר באופן יעיל יותר ומזרים אותו ביעילות חזרה פנימה. מפוחים תעשייתיים יכולים להיות מותקנים במקומות שונים במבנה כמו בתוך תעלת אוורור, מחוץ למבנה על גבי הקרקע או על גבי הגג. ישנם מפוחים שמזרימים אוויר חם או קר למכונות עצמן לצורך תהליך הייצור או למטרת קירור המכונות.
מפוחים מיוחדים
מלבד מפוחים תעשייתיים שונים אלה, ישנם מפוחים בעלי תכונות מיוחדות או כאלה המיועדים לביצוע פעולות ספציפיות כמו מפוח לשחרור עשן, מפוח המוגן בפני התפוצצות, מפוחים העומדים בפני לחץ גבוה, מפוחים קומפקטיים או מפוחים מיוחדים לניפוח מתנפחים. עם זאת, תפקידו העיקרי של המפוח הוא כאמור בתעשייה- לינוק את האוויר הספוג פחמן דו חמצני וגזים רעילים אחרים ולהזרים פנימה אוויר נקי.
מפוח הוא כלי חשוב לשמירה על סביבת עבודה בריאה. חשוב לבחור את סוג המפוח המתאים ביותר בעוצמת עבודתו לחלל בו הוא אמור לעבוד. אם זהו אולם ייצור גדול, המפוח צריך להיות בעל מנוע חזק שיעבוד במהירות, יעמוד בעומס עבודה ויחזיק מעמד לאורך זמן.